Ohlédnutí za závodnickou sezónou 2015 plachtařů z AK Slaný

  • sezona2015_uvod
  • nalada
  • 56_na_startu
  • grid_azcup
  • mk_na_startu

Letos se členové našeho aeroklubu vydali na dvoje závody: jarní AZ- Cup a v polovině léta na GGP do Mladé Boleslavi.

Všem našim závodníkům gratulujeme a děkujeme za skvělou reprezentaci aeroklubu na soutěžích. Jen tak dál!

 

Na prvním závodu sezóny AZ Cup ve Zbraslavicích si odbyl svou premiéru Matěj Kresteš, z celkového počtu 58 závodníkův klubové třídě skončil 29. V silném větru a čisté obloze bez kumulů uletěl svoje první „4kilo“, tedy trať o délce 404 kilometrů přes tři otočné body, parťákem mu byl osvědčený „anglický“ St. Cirrus 0K- 0969 se startovním znakem CON.

Slaný na AZ Cupu skvěle reprezentovala také dvoučlenná posádka Michal Kratochvíl- Kateřina Vojtová. Pro závody si opatřili osmnáctimetrový „klapkostroj“ Janus B, který je jinak doma v Plasech u Plzně.  A vyplatilo se to, ze Zbraslavic přivezli Michal a Katka krásné 14.  místo.

Vrcholní představitelé AK Slaný-tedy předseda Jiří Hůla a VLP Michal Kratochvíl se rozhodli, že předvedou, co v nich dřímá, na závodech Gradient  & Grand Club Prix v Mladé Boleslavi druhý týden v srpnu. Slaný díky nim ovládlo stupně vítězů ve třídě Gradient. Tato třída je určená výhradně pro kluzáky typu VSO 10. Slánské náčelnictvo se pustilo do boje s našimi vosami OK- 7506 (36) a 0K- 7526 (56).

Jiří Hůla skončil na třetím místě a Michal Kratochvíl, kterému uteklo celkové vítězství jen o provázek z lodního lana, byl stříbný.  Závody typu Grand Prix, jako byl tento v Mladé Boleslavi, jsou zajímavé tím, že všichni piloti vyrážejí do pásky současně a tak, kdo první přiletí na letiště, je zkrátka vítězem dne. Takže se Jirka i Michal několikrát radovali z vítězství v disciplíně hned po přistání. A že si závody, opravdu užívali, dokládají přiložené fotografie.

Mohlo by se vám líbit...