První vrchol plachtařské sezóny 2020 – Křižanov a Jičín

Členové AK Slaný a žáci základního výcviku na piloty kluzáků se jako každý srpen vydali na spřátelená letiště na Vysočině a ve Východních Čechách, aby si užili dovolenou podle svých představ a posunuli se ve svých pilotních dovednostech.

KŘIŽANOV 2020

První srpnový týden je již tradičně věnovaný sportovnímu soustředění na letišti v Křižanově na česko-moravském pomezí nedaleko dálnice D1 u Velkého Meziříčí. Příhodná poloha na okraji Vysočiny nabízí plánování dlouhých tratí i zajímavé termické podmínky. Sportovci začátečníci využívají termicky vydatnou dálnici a pohybují se po tratích o délce 200- 300 km. Zkušenější piloti zde létají trojúhelníkové tratě přes 500km, kdy zalétávají až na Šumavu, do Západních Čech a Rakouska. Oblíbená je i návratová trať do Mariánských lázní (250 km tam a zpět).

Letošní počasí až tak štědré ke slánským sportovcům nebylo.  Celkem z týdenního soustředění vyšlo 4- 5 letových dní, kdy se podařilo uletět posádkám dvou Cirrusů a  dvou Marian (C-201b) třikrát přes 400 km.  Pětistovku plánovanou na nejlepší den – pátek 7.8. museli piloti zkrátit na 485km.  I tak to bylo nejlepší počasí týdne se silnými stoupavými proudy a velkými dostupy. Kdo může říct, že za den navštíví pět hradů po celé republice? Slánští piloti ten den navštívili ze vzduchu Pernštejn, Lipnici nad Sázavou, Orlík, Švihov a Landštejn na hranicích s Rakouskem. U Orlické přehrady měli možnost se potkat v jednom stoupání se závodníky z mistrovství republiky, kteří se k nim připojili na pár kroužků a pokračovali dál po své soutěžní trati.

Většina pilotů byla schopná se vrátit na letiště v Křižanově i ve slabším počasí, které panovalo v sobotu a v neděli a se svými výkony byli spokojeni. Za zmínku určitě stojí 300 km s „Vosou“ Bennyho Leitnera. Pro ty, co měli méně štěstí, dojeli kolegové na pole. Naštěstí všichni, co přistávali do terénu, zvládli manévr bezpečně, aniž by poškodili letadlo nebo přišli k úrazu. A to je nejdůležitější.

Díky všem vlekařům, organizátorům, i tradičně vstřícným domácím se soustředění v Křižanově letos opět vydařilo. Tak snad zase za rok!

JIČÍN 2020

Navazující soustředění v Jičíně ve dnech 9.-16.8. je určeno hlavně žákům základního výcviku a začínajícím pilotům-  „přeletářům“, kteří se zde mohou odvážit na delší tratě a zdokonalovat se tak ve sportovním létání na kluzácích.

Letiště Jičín se svou kilometrovou dráhou a velikým předpolím je ideální pro nácvik nejrůznějších mimořádných situací, které mohou piloty za letu potkat. V krajině je navíc dobře vidět, a tak orientace kolem letiště je snadná i pro začátečníky.

Zázemí na letišti a krajina Českého ráje s Prachovskými skalami na dohled od letiště přeje i zajímavému „pozemnímu“ programu v podobě výletů a koupání. Soustředění v Jičíně se tak pravidelně účastní i rodinní příslušníci členů AK Slaný.

Letos byl hojně obsazen základní výcvik. Sedmi žákům se věnoval tým instruktorů pod vedením organizátora Jirky Pixy, k dispozici bylo také dostatek z vlekařů z řad členů AK Slaný, kteří se střídali, aby v parném počasí výcvik pěkně odsýpal a všichni žáci se dostali několikrát denně do letadla. Většina z nich se díky tomu výrazně posunula. Největší úspěch zaznamenal devatenáctiletý Oliver, který se mohl poprvé v životě odvážit sám do vzduchu. Za první sólo ho stihlo tradiční hození do bazénu od jeho kolegů.

Dařilo se také slánským pilotům. Díky vydařenému počasí byly v pohotovosti každý den sportovní kluzáky Astir, St.Cirrus, VSO10 i Centair C-201b Marianne.  Janové Bělina a Janata a Benjamin Leitner pokořili hranici 300km.

Radka Vojtěchová a Kristýna Hypšová si užily samostatné lety kolem letiště. Druhá jmenovaná i díky pochopení a pomoci kolegů z aeroklubu zvládla letět sama i za přítomnosti svého tříletého „pomocníka“ na startu.

Pilotům pokračujícího výcviku se věnovali instruktoři na přeletech ve dvousedadlové „Marianě“ i školním kluzáku ASK7. O náročnosti soustředění vypovídá fakt, že každý den se v osm jelo s technikou na start a o půl osmé večer byl poslední vzlet. Díky kvalitní organizaci, ke které patřilo zajištění dobrého jídla a pohodlného ubytování přímo na letišti, mohli z týdenního soustředění odjíždět všichni spokojeni. K povznesení zúčastněných nepřispěla jenom hojnost létání. Někteří zavítali na oslavu svátku Nanebevzetí panny Marie v sobotu 15.8. v blízké Loretě v obci Podzámčí na kopci Veliš, který se tyčí nad letištěm. Panna Marie Loretánská je patronkou letců. Letos v srpnu nám byla nakloněna. Díky za to…

Mohlo by se vám líbit...